Bezoek Mack aan Nederland 2015

De vierde dag: 17 mei.

Ik snoeide een paar bergesdoorns in Jan zijn tuin. Ik had ze het jaar daarvoor al gesnoeid op de rechte stukken waar nieuwe jonge takken uitliepen, het geheel zag er nu heel mooi uit. We gingen daarna in de middag naar de laagst gelegen gedeelten van Holland. De Engelse naam van Holland is the Netherlands, wat betekent “de lage landen”. Een kwart van Holland ligt onder de zeespiegel. Waar wij naar toe gingen lag 6,7 meter onder de zeespiegel. Ik kon de zwarte aarde naast de poelen en waters zien en ik wist dat dit Keto grond moet zijn. Deze grond kan gebruikt worden om de randen van de slabs te verhogen zodat de leden genoeg Kanuma grond er op kunnen doen en houden.Hierna gingen we naar Leen zijn huis. Zijn tuin was zo netjes onderhouden dat ie er nog mooier uitzag dan vorig jaar. Hij had verschillende standaards en een grote uitstalling gemaakt die in geen geval onder doen voor wat Japanse bonsaïsten gebruiken en het geheel was zeer fraai verzorgd. Ik denk dat hij heel goed in staat is om aan de leden van Koya te leren hoe ze Satsuki’s moeten kweken en onderhouden. Hij is vooral geïnteresseerd om Satsuki”s te kweken en hij stuurt mij vaak mails met vragen over Satsuki’s. Daarnaast is hij voor één jaar lid van de Satsuki Kenkyu. Ik heb hem regelmatig vertalingen gestuurd in het Engels van artikelen waar hij om vroeg en hij zorgt er weer voor dat die terecht komen bij de leden van de bonsai vereniging.

Op de foto: de Koun van Leen. Hij staat in een apart gevormde pot die met de hand gemaakt was. De overbodige takken zijn weggesnoeid. Het geheel was onstabiel omdat er geen echte voet was.

B2

Alhoewel ik geen plannen had om Leen zijn Satsuki bomen te snoeien of te herstijlen vroeg hij toch of ik de zevenstammige Osakazuki die ik vorig jaar gestijld had ,naar een vijfstammige om te stijlen en dus nog eens te willen behandelen. Deze was twee jaar geleden uit zijn tuin gegraven. In eerste instantie was ik daar niet zo blij mee omdat de boom nog een paar grote littekens had van de vorige behandeling, maar de gezondheid van de boom was heel goed en ik besloot hem mee te nemen naar Jan zijn huis.

Print Friendly, PDF & Email