Kies een stijl, 7

De afzondering

Druk, druk, druk……
Het overkomt ons allemaal.
De meeste van ons hebben meerdere bonsai, dat is fijn om aan te werken zeker als deze in de verschillende trainingsfasen zijn. We zijn er druk mee en vaak moeten we onze aandacht over de verschillende bomen verdelen.
Een waardevolle tip van het illustere “Koya-duo” van weleer, Anne Bollema en Dirk Eijzenga (zij hebben samen vele zeer interessante Koya-middagen georganiseerd), was en is:
Zonder eens een boom af!
Een stelling die ik maar al te graag onderschrijf in de serie van toen, maar ook nu weer wil uitlichten.
Dit wil zeggen, haal die ene boom eens van de stelling en geef hem extra aandacht, maak hem speciaal!

  • Plaats hem eens in een tokonoma of op een display.
  • Maak een foto, foto’s laten een eerlijk beeld zien!
  • Controleer de stijl en de keuze van de pot.
  • Werk nauwgezet aan deze boom tot in de kleinste details.
  • Conditioneer de boom alsof deze tentoongesteld gaat worden, vergeet daarbij ook het bodemoppervlak niet.
  • Bespreek de boom eventueel met anderen, ook niet bonsaika’s kunnen een verhelderende kijk hebben!
  • Ideaal is de boom te bespreken op een bijeenkomst, in een groep of workshop.
  • Zeg niet direct ja of nee tegen een suggestie of advies, overweeg terdege en laat de beslissing jouw keuze zijn.
  • Ga niet bij elke gelegenheid shoppen met de boom. Elke leraar zal een eigen (misschien andere) mening hebben dus kies een leraar die in opvatting het dichtst bij je staat. Het is beter zijn of haar advies op te volgen dan steeds weer anderen te raadplegen.
  • Probeer het beste uit de boom te halen. Niet door je wil aan de boom op te leggen maar zodanig dat de goede eigenschappen en het karakter geaccentueerd en de “foutjes” gemaskeerd worden.
  • Het is een groeiproces zowel voor de boom als voor de eigenaar, inzichten kunnen veranderen immers, de boom is nooit af!

Deze afzondering zal de boom goed doen, het maakt de boom bijzonder en zal ons voor onze zorg en aandacht ruim belonen.

Gerrit Schwagermann

Print Friendly, PDF & Email