Kies een stijl, 4

Kies een stijl, 4 versie 2 (4/10)

Shakan, de hellende stijl.

Zonder de andere stijlen tekort te willen doen, is de hellende stijl Shakan een zeer interessante stijl. Een stijl waarin de boom aan de toeschouwer een verhaal vertelt.
Vrijwel alle boomsoorten kunnen gaan hellen en zijn daarmee in bonsai begrippen een Shakan.

De Shakan heeft drie specifieke karakteristieken:

  • De stam helt ongeveer tussen de 11 en 45 graden
  • Laat dat zien in de wortelvoet
  • De aanzet en lengte van de takken verschillen per zijde.

Eerste karakteristiek:
Eens begonnen als een opgaande boom, is de boom gaan overhellen.
De redenen van overhellen kunnen talrijk zijn, bijvoorbeeld door een storm die de boom omduwde of een extreme regenval die de grond wegspoelde of door een lawine van sneeuw of stenen. De boom is gaan hellen en dat laat zien in de wortelvoet (nebari).

Tweede karakteristiek:
Het eigenlijke verhaal begint dus bij de wortelvoet (de Nebari).
Aan de hellende zijde zijn de stuwende- en aan de tegenovergestelde zijde, de trekkende krachten te zien, zie hiervoor de schetsjes van de Deborah Korreshoff.

Derde karakteristiek.

Dat is de aanzet van de takken vanuit de stam; bedenk hoe de takken zaten voor de boom ging hellen. Dan gebeurt het hellen tijdens de storm of een ander oorzaak, de boom zal zich willen herstellen, de dan naar beneden gerichte takken (dit is de schaduwzijde van de boom) heffen zich weer omhoog, zij zoeken het licht. De takken zullen zich vormen en strekken. Echter, aan de schaduwzijde van de boom zal er een langere tijd nodig zijn om in horizontale positie te komen.
Er is dus een duidelijk verschil tussen de ene en de andere zijde van de boom.

Met deze karakteristieken in gedachten kan de bonsaiartiest (bonsaika) zijn of haar artistieke kwaliteiten ontplooien om zo de boom het verhaal van overleven te laten vertellen, van het hellende effect, de levenskracht en het aanpassingsvermogen van de boom. Zo zichtbaar gemaakt voor de toeschouwer, die het ziet, kan het ons ook tot voorbeeld zijn bij tegenslag.

De boom zal er beslist interessanter door worden en nodigt ons uit beter te kijken.

Shakan
Het mag duidelijk zijn dat deze stijl, ook uitermate geschikt is voor de 2- stamstijl (Sokan) één van mijn en misschien wel de favoriete stijl is.
Kortom een geweldige stijl om aan te werken!

Beleef en geniet!

Gerrit Schwagermann

Print Friendly, PDF & Email