Kies een stijl, 6

Kies een stijl, 6 versie 2 (6/10)

Terug naar de basis

Niet alle stukjes van deze serie zijn stijlbeschrijvingen. Het is meer bedoeld dat we met een duidelijk doel voor ogen aan onze bomen werken. Maar soms weten, of zien we het niet en moeten we dieper kijken. Is het beeld onduidelijk, dan is goed even terug te gaan naar de basis.

Onze bonsai zijn in detail geen exacte kopieën uit de natuur. Bonsaimeesters hebben middels hun observatie de groeivormen tot de essentie teruggebracht en deze opgetekend als bonsaistijlen die wij nu kennen en we terug kunnen vinden in goede bonsaiboeken .

Deze leidraad, samen met het natuurlijk gedrag (elke tak zal het licht zoeken) zal ons helpen een evenwichtige bonsai te vormen.

Kijken is zien

  • Bekijk de boom op ooghoogte
  • Kijk van beneden naar boven en
  • Kijk van boven naar beneden
  • Overweeg verschillende standen

De voorzijde (omote) wordt gekozen aan de hand van de wortelvoet (nebari) en het eerste stamgedeelte (tachiagari). We kijken nu in de boom!

Werk van onder naar boven

De sashi-eda, meestal de eerste tak, is de gezichtsbepalende tak. Is deze tak eenmaal gevormd en geplaatst, dan zullen de andere takken zich hiernaar richten.

De top (jushin) neigt naar de sashi-eda.

De tegenovergestelde tak (uke-eda) zorgt voor balans, de achtertak (ushiro-eda) voor diepte, dit is vaak een ‘tegen de stam aan gevleide’ hangende tak de koitsuki-eda.

Hou het ontwerp compact dat maakt de boom meer volwassen.

Karakter

Let bij het vormen van de zijtakken op het karakter van de stam. Bijvoorbeeld, een rechte stam kan wel zijtakken met bochten hebben zij het, alleen van bovenaf gezien. Van voor en opzij gezien zullen zij de lijnen van de stam volgen.

Is de keuze eenmaal gemaakt, wees dan niet bezorgd over hoe het geweest zou zijn indien er een andere keuze gemaakt zou zijn. Volg je hart en het is de boom die je helpt.

Ouderdom

Jonge bomen zijn veelal symmetrisch en talrijk. De loofopbouw is vol.

Oude bomen zijn asymmetrisch en uniek. De loofopbouw is met open ruimte, al het loof aan de onderzijde van de takken mag weg.

Bij zeer oude bomen mag ook het loof aan de bovenzijde weg. In de top mag alles.

Werk met plezier en stijl!

Gerrit Schwagermann

Print Friendly, PDF & Email