Marcotteren – Just Merks †

Marcotteren, waarom zou ik?

1 Om een betere wortelvoet te krijgen.

2 Als de onderstam erg lang en kaal is;

3 Als je ergens in een boom of struik een prachtig potentieel exemplaar voor een shohin ziet.

Ik herinner mij een schitterende kleine meidoorn op een show. De trotse eigenaar vertelde glunderend hoe zijn vrouw jaren lang het voorjaar in huis gehaald had door korte takjes van de overhangende boom van de buren af te knippen uiteraard met permissie. Op een goed moment zat op die plek zoveel “beweging“ in een fijn vertakt meidoorn-deel dat marcotteren uiteraard weer met permissie interessant werd. Met die tentoonstellings-shohin als resultaat.

Verder ben ik van mening dat er minder rare literati zouden bestaan, als meer bonsai-enthousiastelingen “marcotteer-geduld“ op zouden brengen.

Marcotteren

De uitvinding van polyethyleen zorgde voor een nieuwe belangstelling voor die oude techniek. Het voornaamste voordeel ligt in de doorlaatbaarheid voor gassen ( bijv.) CO² ), terwijl vocht perfect wordt vastgehouden. Omdat het doorzichtig is, kunnen wij het proces van wortelvorming volgen. Als het een soort is die alleen in de duisternis wortels vormt, doen wij er gewoon nog een stuk zwart plastic extra om.

Wanneer doen we dit hele gebeuren?. In de vroege zomer.

Print Friendly, PDF & Email