Marcotteren – Just Merks †

Techniek 1:

Door middel van een ringvormige inkepingen op een afstand van 1 tot 4 cm, afhankelijk van de dikte van de stam, een laag schors en cambium verwijderen. Als er weinig of geen cambium wordt weggehaald, zou de wond dicht kunnen groeien met littekenweefsel. Wortelvorming blijft dan uit.

De plaats voor de inkeping wordt bepaald door het plan met de boom van de marcot; waar gaat straks de wortelvoet beginnen. De Japanse kwekers kiezen meestal een plek direct onder een vork (voor een tweestam/meerstam) of een bladinternode.

Nadat de ring gemaakt is met schoon gereedschap (gereedschap schoonmaken met alcohol), de wond mag niet met vingers aangeraakt worden, kan men vitamine B of stekpoeder op de wond strooien, dit kan maar is niet noodzakelijk. Daarna een flinke bal spagnummos om de ring aanbrengen en dat omwikkelen met plastic of de doorgesneden plastic pot. De onderzijde strak dichtbinden; de bovenkant mag losser met een trechtervormige plastic rand om inwateren mogelijk te maken. Er mag echter nooit water in blijven staan.

Print Friendly, PDF & Email