Marcotteren – Just Merks †

Een tweede mogelijkheid is, eerst en reepje bast wegsnijden en dan zo dicht mogelijk tegen de bovenste rand een draad zo vast mogelijk aandraaien.

Pak bij alle mogelijkheden de bewerkte plaats zo netjes mogelijk in met een flinke bal spagnummos en houd dit altijd vochtig door er aan de bovenzijde water in te gieten indien nodig, bij regen loopt er vanzelf water langs de stam in het ingepakte deel.

plaatje 9

Goede omstandigheden:

Voortdurend licht, vochtig, goede beluchting en een temperatuur van zo’n 18 graden of hoger C. en…..geduld. Bij snelle wortelaars kan men in het najaar al de marcot afzagen en in een trainingspot zetten. Bij sommige soorten duurt het wel 4 jaar en moet er jaarlijks mos aangevuld worden (dit verteerd).

Ik heb wortels, wat nu?

Alle bovengenoemde methoden hebben hun eigen tijd om wortels te vormen. Bij pinussen en soorten met hard hout bijv. taxus duurt het twee jaar of meer. Soorten met zachter hout hebben maar drie tot zes weken nodig om een krans wortels te krijgen. Als zich maar aan één kant wortels vormen, draait u dan regelmatig. Licht, zon, wind en temperatuur hebben immers hun invloed.

Als het gemarcotteerde deel los gemaakt wordt van de “moederplant“, snijden/zagen zonder de worteltjes te beschadigen en het mos intact te laten, de stam eerst half en één week later pas volledig door. Doe het niet te vroeg, omdat de nieuwe wortels nog zo teer zijn. De grootte van de kroon aan het nieuwe, krapper bemeten wortelstelsel aanpassen, maar maakt de boom ook weer niet te kaal; er moeten “trekkers“ blijven.

Voorkomt uitdroging bij schraal weer. Zorgt dan voor beschutting, zet de boom in een grote plastic zak of nevel vaak en veel. Eigenlijk de gewone zorg na verpotten maar dan extra attent. Geen bemesting dus. Dat mag pas als u ziet dat de groei weer goed op gang komt.

Een oplossing van Superthrive bijgieten zal hem goed doen.

Just

samengesteld en foto’s Leen

Print Friendly, PDF & Email