Mentorendemo 7-11-2015

Zaterdagmiddag de 7e november alweer, en het was weer “Koya-time”!
Dus snel naar Rijswijk, omdat ook ik vriendelijk was verzocht/uitgenodigd om een boom publiekelijk onderhanden te nemen.
Ik had de foto’s al gezien van de drie kandidaatbomen, die tot mijn verbazing pre-Bonsai waren.
Het bleek dat een voor mij onbekend Koyalid (Rob Heskens) de bomen had aangeleverd.
Aan de bomen was duidelijk te zien dat hij al langer dan gister bezig was met Bonsai.
Ik heb hem hierover h.e.e.a. gevraagd want ik kon mij bijna niet voorstellen dat je andere mensen zo rigoureus aan je bomen laat werken.
Ik moest meteen denken aan de oneliner: “Er knipt niets lekkerder dan het knippen aan een boom van een ander” van ons helaas te vroeg overleden lid Just Merks.
We mochten alles met de bomen doen wat wij goed achtten, aldus Rob.
(Ik zou het leuk vinden als Rob n.a.v. deze middag iets over zijn ervaringen van deze middag bijvoorbeeld in een nieuwsbrief en zich meteen voorstelt).
Bij binnenkomst in de Luifel viel meteen de Tokonoma op, die was samengesteld door Kees, waar een Yose-Ue van Lariks de herfst aangaf door zijn gele en vallende naalden, versterkt door toepassing van een scroll tegen de achterwand die de naderende winter voorstelde, en het accent het geheel mooi afsloot.

Tokonoma
Door loting werden de drie bomen verdeeld over de drie “mentorparen”, die ook waren uitgenodigd, om hun kunnen te demonstreren, de bomen waren een Taxus, waar ik een Chokkan in zag, een Juniperus waar ik het soort niet van weet maar waarvan de stijl duidelijk Bunjin-gi was en derde een Juniperus Shimpaku waar mijn “brother in crime” Danny en ik een Moyogi in zagen, en die ons door loting dus werd toegewezen.

Eric en Dan in actieJan en Kees mochten de Juniperus in Bungin-stijl onder handen nemen,

Jan en kees in ActieLeen en Martin, gingen de Taxus te lijf.

Martin en Leen in actieOnze huistekenaar Gerrit was deze dag vrijwillig aangewezen om diverse aangeleverde bomen van leden te tekenen, en volgens mij ook om een stijl of ontwerp te adviseren.

Gerrit aan het tekenen

Gerrit had nadat hij de 5 basisstijlen voor het aanwezige publiek nog even had doorgenomen, de hele middag “klanten” die zijn advies “opzogen” als een spons, en zeer tevreden met een prachtig gedetailleerde tekening cq. ontwerp naar huis gingen.

Danny en ik hadden als snel de voorkant van onze boom bepaald, waarna wij over gingen, op de keuze van de takken. Daarna volgde het verwijderen van het oude draad. Hierop het verwijderen van de overbodige takken, en het schoonmaken van de boom. En tijd tekort. Snel bedraden en toch echt wel tijd tekort. Het “zetten” van de hoofd takken en nog meer tijd tekort. Top, resterende takken, tijd is op.
Basis gereed, stoppen want er is geen tijd meer. Kortom, tijd vliegt, als je het naar je zin hebt.
Al met al waren we zeer tevreden met het resultaat. Ook de andere resultaten waren goed volgens mij.
Jammer van de zeer rustige nabespreking.

Eric.

Print Friendly, PDF & Email