Verslag “Workshop Libanon Ceder 16 april 2016” door Paul Wolters

De schuur bij Knijnenburg in Monster loopt langzaam vol voor weer een fantastische workshop gegeven door Leen en Cees. U kent ze wel: onze ‘vaste’ mentoren van Koya.

Dit keer enkele KOYA-bekenden, leden van Rijnmond en een behoorlijk aantal nieuwe leden of/en zeker beginners. Nadat de lootjes waren uitgedeeld wandelde iedereen vol spanning naar zijn ‘eigen’ boom. Mijn toen nog onbekende buurvrouw kijkt mij hoopvol aan: “Ja, en wat nu?

Leen legt vooraf uit dat we starten met de wortelvoet. Als je weet hoe die eruit ziet (onder de grond) kun je daarna bepalen wat de voor- of achterkant moet gaan worden.

Met wat geleend gereedschap begint mijn tafeldame te graven, te graven en nog steeds te graven. Eindelijk, bijna onderin, zijn enkele wortels zichtbaar.

Oké, we weten nu wat de voorkant zou kunnen worden dus nu nog op zoek naar een stijl. Gelukkig waren er genoeg voorbeelden voorhanden dus de keuze was snel gemaakt. Ik besloot om mijn buurvrouw toch nog maar even bij te staan want hoe ga je nu verder? Welke tak blijft zitten en welke moet weg? Wat doen we met takken die ontspruiten als een ‘karrenwiel’ (u weet wel 3 of meer takken op gelijke hoogte rond de stam)? Want dat zijn nu zaken waar die Japanners een uitgesproken mening over hebben.

Ik werk ondertussen ook nog wat aan mijn eigen boom en in no time staat hij volledig gesnoeid en bedraad klaar. Ik zie de nieuwkomers ploeteren dus ik maak een rondje om ze met raad en daad bij te staan. Na mijn ronde kom ik uit bij een boom waarvan ik mij afvraag wat nu de stijl gaat worden. Het is voor mij ‘geen vis en geen vlees’.Oh, u bent ook mentor? Nee, dat niet maar ik heb wel 15 jaar ervaring en ik gaf mijn visie over de mogelijkheden. De eigenaar (naam bekend bij het bestuur) hoort dit aan en zet direct de schaar erin en volgt mijn advies. Tjop,tjop en weg zijn alle overbodige takken.

Hoho, niet zo snel, weet je het zeker? Want als eenmalige mentor wil ik graag dat de mensen vooral blijven nadenken en hun gevoel volgen en niet klakkeloos doen wat er gezegd wordt.

Rond half 4 zijn de meesten het zat of klaar en praten en drinken nog wat. Er zijn ook enthousiastelingen die je letterlijk van de tafel moet rukken want er moet gekozen gaan worden.

Het bestuur en de mentoren bestudeerde iedere boom grondig en gaf de vier meest belovende hun immer opbouwende commentaar. PW-plaatjeKortom weer een geslaagde workshop met dank aan iedereen die dit weer heeft mogelijk gemaakt en uiteraard speciale dank aan Leen en Cees.

Voor hen die er niet waren, je ziet wat je hebt gemist en voor de deelnemers graag tot een volgende keer.

PS

Een keer per jaar is er een ‘terugkomdag’ voor workshop-bomen. Vertroetel je Ceder lekker en neem hem eens mee op deze dag.

Groet,

Paul Wolters.

Print Friendly, PDF & Email