Verslag mentorendemo Koya 12112016

Mentoren-demo met Larix decidua, Pinus pumila en Juniperus sabina.

Larix decidua

Larix decidua

Pinus pumila

Pinus pumila

Juniperus sabina

Juniperus sabina

Nadat Kees zijn tokonoma ingericht had

Tokonoma Kees van der Pot  

lichtten Dan en Kees na elkaar aan de hand van hun vooraf gemaakte schetsen en de demoboom toe wat de mogelijkheden waren; Dan had al een keuze gemaakt voor de schets met  1e cascadetak en een 2e tak als driehoek rechts erboven. 

ment.5

 

Zo zou de Pinus pumila (gezaaid in 2003) gevormd gaan worden. Dan zou samen met Eric de klus gaan klaren

ment. 7 ment. 8

Een prima resultaat voor zo’n jonge ‘struik’

ment. 9

Kees had maar liefst 5 ontwerpen uitgewerkt, lichtte deze toe en zou een keuze voor een van de schetsen later maken in samenspraak met anderen. Hij liet de Juniperus sabina echter even links liggen en toog met Martin aan het werk met de Juniperus van Rob Heskes. Die had de 3 bomen van vorig jaar weer meegenomen.

ment. 10

Kees had er vorig jaar ook aan gewerkt (van de 3 bomen de linker boom op de foto) en wilde de Juniperus verfijnen. De foto voor aanvang

ment. 11

 

ment. 12

en die van na de demo van 2015 zijn hier ook afgebeeld.

Het eindresultaat van nu

ment. 13

 

 

ment. 14

heeft een fraaie literaat opgeleverd. Uit de foto’s blijkt ook duidelijk dat het loof in een jaar tijd flink groeit, en dat je het ook ieder jaar flink moet uitdunnen om de literaat in vorm te houden.

Gerrit was intussen druk aan het tekenen en meerdere mensen zullen nu aan het werk moeten om een pre-bonsai volgens de ideeën van Gerrit te maken.

ment. 15 ment.16 ment. 17 ment. 18 ment. 19

 

Als laatste schets was de Larix decidua aan de beurt, die werd getekend in de hellende stijl.

ment. 20 ment. 21

Die kon vervolgens grof gesnoeid worden (ik had vandaag als mentor een makkie) en zal bij leven en welzijn volgend jaar op de mentorendemo gevormd worden.

Voor de nog te vormen Juniperus sabina werd nog een keuze uit Kees zijn schetsen gemaakt en hij werd ‘voorgesnoeid’. Geen foto’s hiervan; iedereen kan in november 2017 komen kijken voor het vervolg

ment. 23

 

Jan Eekhout

 

Print Friendly, PDF & Email